Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Κείμενο της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στου/στις μετανάστες/τριες Ρεθύμνου

Συνέλευση αλληλεγγύης στους/στις μετανάστες/μετανάστριες

Οι μεταναστευτικές ροές που απασχολούν καθημερινά μεγάλο κομμάτι του δημόσιου λόγου είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί, εάν δε δει όλα όσα έχουν συμβεί στη μέση ανατολή όλα αυτά τα χρόνια. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους στην περιοχή, είτε ανατρέποντας καθεστώτα είτε με στρατιωτικές επεμβάσεις. Οι ίδιες αυτές δυνάμεις που επεμβαίνουν με ορίζοντα την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, είναι που έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ISIS. Τελικά, ο συνδυασμός των συνεχών πολεμικών συρράξεων, των νατοϊκών επεμβάσεων και της κακής οικονομικής κατάστασης, αναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τα καθεστωτικά μέσα, αναπαράγοντας τον κυρίαρχο λόγο, επιβάλουν ένα διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, που ως μόνο σκοπό έχει να διαχωρίσει τους καταπιεσμένους. Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στον πόλεμο του κεφαλαίου και στον πόλεμο που δημιουργεί το ίδιο το κεφάλαιο. Θεωρούμε ότι όποιος αναγκαστεί να φύγει από τον τόπο του το κάνει μέσω εξαναγκασμού, είτε αυτός είναι πόλεμος είτε οικονομική εξαθλίωση. Γι αυτό το λόγο εμείς χρησιμοποιούμε τον όρο μετανάστρια-μετανάστης επειδή θεωρούμε ότι εμπεριέχει όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Η εκμετάλλευση των μεταναστών δε σταματάει όταν φύγουν από τη χώρα τους. Πέρα από τη δράση των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων, όταν φτάνουν στην ευρώπη, δέχονται τεράστια καταστολή και υποτίμηση. Κλείνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, βρίσκουν υψωμένους φράχτες στα σύνορα και κινδυνεύουν άμεσα με επαναπροώθηση. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας εε – τουρκίας – ελλάδας, η θαλάσσια οδός γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη για τη μετακίνηση, οι μετανάστες θα επαναπροωθούνται άμεσα στην τουρκία, της οποίας το φασιστικό καθεστώς ερντογάν -οδηγώντας ήδη δικούς του “πολίτες” σε εξόντωση- έχει δημιουργήσει συνθήκες το ίδιο απειλητικές για τη ζωή τους με αυτές που τους οδηγούν στον εκτοπισμό. Στην ελλάδα, αλληλέγγυοι/ες διώκονται, αυτοοργανωμένες δομές εκκενώνονται και οι μετανάστες οδηγούνται σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης υπό στρατιωτική διαχείριση σε συνεργασία με μκο, τα οποία οδηγούν στην πλήρη απανθρωποποίηση και εξαθλίωση.

Τοπικά, στην κρήτη, όπου έχει επίσης προταθεί η εγκατάσταση hot spots, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο που επιτελεί η βάση στη σούδα στη στήριξη των νατοϊκών επεμβάσεων στη μέση ανατολή και αλλού. Η ύπαρξη των βάσεων του θανάτου δίπλα μας και η πιθανή εγκατάσταση στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες, μας υπενθυμίζουν πόσο κοντά μας βρίσκεται αυτή η κατάσταση.

Καθήκον μας, λοιπόν, ως αλληλέγγυες/ -οι είναι να μην επιτρέψουμε τη λειτουργία των hot spots, να μην επιτρέψουμε κανένας/καμία καταπιεσμένος/η να αναγκαστεί να ζει σε σύγχρονα κολαστήρια. Σίγουρα δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραίες φασιστικές φωνές να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία εις βάρος των μεταναστών. Οι κινήσεις και οι αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης από τα κάτω, που έχουν δημιουργηθεί σε άλλες πόλεις, θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και για τις δικές μας κινήσεις, ενώ, έχοντας αντίληψη της κοινής ταξικής μας θέσης, θα πρέπει να ενώσουμε τους αγώνες τους με τους αγώνες μας.



Η Συνέλευση αλληλεγγύης στις/στους μετανάστριες/μετανάστες γίνεται κάθε Τετάρτη στις 20.00 στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων (Νικ. Φωκά 82-Μακρύ Στενό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου